ZIOŁOMIÓD
Skąd pomysł…
Idea produkowania ziołomiodu należy do dr.n.med.N.P.Iojrisza. Swoje eksperymenty rozpoczął w 1939 roku w pasiece położonej w tajdze w Obwodzie Primorskim (Daleki Wschód Rosji). Jego celem było otrzymanie nowych środków leczniczych, w których zostałyby połączone pożyteczne właściwości miodu i ziół.
Jaka jest różnica miedzy miodem a ziołomiodem…?
Sam nektar kwiatowy nie jest tak bardzo bogaty w skład chemiczny, jednak ekstrakt z tych samych kwiatów, liści i owoców zawiera znacznie więcej substancji biologicznie czynnych, np. flawonoidy, zawsze są obecne w zielonych częściach rośli i przenikają one do ziołomiodów.
Jednak największym asem w rękawie, który posiada ziołomiód jest wysoka zawartość hydroksykwasów mleczka pszczelego, peptydy antymikrobowe, AMP (mleczko pszczele, najwyższej jakości pokarm zarezerwowany dla „królowej”).
Jest ich zdecydowanie więcej niż w miodzie naturalnym. Skąd ta różnica… Być może wynika to ze sposobu podania go bezpośrednio do ula przez człowieka. Automatycznie do przeróbki syropu włącza się wtedy większa liczba młodych pszczół tzw. karmicielek. Jednak na tą chwilę nie ma naukowego potwierdzenia tej teorii.
Ziołomiody wyróżniają się również większą zawartością biopierwiastków. Głównie składników mineralnych, odgrywających szczególnie ważną rolę w wymianie materii. W większości wchodzą one w skład enzymów, katalizatorów procesów biochemicznych.
Kluczowym warunkiem jest pozyskanie młodej pokrzywy w okresie wiosennym. To właśnie ona zbierana o tej porze roku posiada najwięcej substancji i pierwiastków, które oddziałują bardzo pozytywnie na nasz organizm i regenerują go.
O właściwościach leczniczo-zdrowotnych pokrzywy wiedzą praktycznie wszyscy. Jednak mało kto spodziewa się, że te walory można jeszcze bardziej wzmocnić za pomocą pszczół.
Nasuwa się jednak pytanie, jak przekonać pszczoły do wypicia a w następstwie przerobienia wywaru z pokrzywy?
Przecież nie jest on słodki…
Jest jednak na to sposób. Ściętą młodą pokrzywę po dokładnym wypłukaniu posiekaliśmy. Następnie została ona zalana wodą i duszona aż do momentu zagotowania się. Po ostudzeniu była przecedzona i wyciśnięta.
W dalszym etapie w odpowiedniej proporcji do wywaru pokrzywowego został dodany cukier i miód wielokwiatowy w odpowiednich proporcjach.
Tak przygotowany syrop został na noc poddany do uli.
Pszczoły pobierając ten pokarm rozkładają cukier na cukier prosty, a dzięki żuwaczkom i gruczołom wzbogacają go o swoje enzymy. Dokładnie te same, którymi wzbogacają miód, dodatkowo dopełniając go o wartości i walory danego zioła.
Pokrzywa zwyczajna ze względu na swoje lecznicze właściwości znalazła zastosowanie w medycynie naturalnej. To roślina o wyjątkowo szerokim spektrum zastosowania. Stanowi bogate źródło cennych witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki zawartym w pokrzywie substancjom bioaktywnym, roślina wykazuje korzystne działanie na układ krwionośny, trawienny i moczowy, a także wzmacnia odporność oraz poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Na co jeszcze działa pokrzywa, na co pomaga?
Ziołomiód pokrzywowy jest naturalnie zakonserwowanym ziołem z pokrzywy. Zawiera cenne biopierwiastki, witaminy i enzymy pszczele, które wzmacniają nasz organizm. Zawartość mikro i makroelemetnów w ziołomiodach jest kilkunastokrotnie wyższy niż w tradycyjnym miodzie.