Odkłady pszczele
Odkłady pszczele, ule odkładowe. Tak w języku pszczelarskim nazywane są młode rodziny pszczele pozyskiwane ze starszych liczniejszych i silniejszych dojrzałych rodzin pszczelich. Można je porównać do małego szczeniaka którym trzeba się zaopiekować by wyrósł na zdrowego i silnego psa. Sama pszczoła jako pojedynczy owad nie zalicza się do jednostki, dopiero całą rodzine pszczelą można określić jako jeden żywy organizm. Odkład pszczeli składa się zazwyczaj z pięciu ramek, 3 ramki z czerwiem krytym obsiadanym i grzanym przez pszczoły, oraz 2 ramki osłonowe z pokarmem (zarówno miodem i pierzgą). Oczywiście można tworzyć również odkłady silniejsze.Wykonać je możemy z jednego ula tzw.macierzaka lub kilku tzw składaniec.
Istotną sprawą jest wprawienie w ” życie pszczele” nowego odkładu. Dobrze jest przed przełożeniem pszczół z ula odkładowego do ich nowego domu pozostawić na ok 3 godziny w miejscu w którym mają być docelowo.Pszczoły dokonuję rozpoznania nowego terenu, położenia ula, wylotka względem słońca. A przez tzw taniec pszczeli, wykonywany przed ulem informują o tym resztę towarzyszek. Trzeba mieć na uwadze że pszczoły obsiadające i grzejące czerw nie są w hierarchii ula pszczołami zbieraczkami/lotnymi. Zajmują się głównie wychowaniem młodego pokolenia. W tym właśnie okresie ważne jest podkarmianie. Można to zrobić za pomocą specjalnego ciasta pszczelego lub syropu cukrowego. Drugim istotnym czynnikiem podkarmiania jest możliwość stymulowania czerwienia matki pszczelej. Widząc plastry zapełniają się jedzeniem “matka” interpretuje to jako odpowiedni czas i miejsce dla powiększenia rodziny. Składa w tedy maksymalną ilość jaj w ciągu doby (od 1500 do 3000).Często popełnianym błędem przez nowicjuszy jest zbyt duża ilość pokarmu podawana jednorazowo. Większy efekt przyniesie mniejsza ilość podawana częściej.