Miód spadziowy

W przeciwieństwie do miodów kwiatowych i nektarowych, miód spadziowy powstaje jak sama nazwa wskazuje ze spadzi drzew iglastych i liściastych. A dokładnie z ich soków. Zawdzięczamy to mszycą miodówką, czerwcom i innym owadom ssącym które pasożytują właśnie na tych drzewach. Wgryzając się w nie i sącząc z nich sok. Wchłonięte nadwyżki wydalają ze swojego organizmu na zewnątrz w postaci lepkich i lśniących kropel. Te natomiast swoim zapachem zwabiają do siebie pszczoły które uwielbiają delektować się tą słodyczą 🙂. W Polsce spadź występuje od wiosny do jesieni jest to okres wylęgania się w/w mszyc i czerwców.W tym właśnie czasie składają one jaja miedzy igłami na drzewie. Dodatkowo musi wystąpić specyficzny mikro- klimat, wilgoć i temperatura. Często sama matka natura krzyżuje plany pszczołom na dobre zbiory. Gwałtowne i intensywne opady deszczu które ostatnio coraz częściej występują w naszym kraju powodują całkowite spłukanie spadzi. Również coraz lżejsze zimy i nie równomierna temperatura podczas nich, mają na to wpływ. Żerujące owady bardzo silnie reagują na wzrost temperatury powietrza i odbierają to jak sygnał do składania jaj. A jej obniżenie w przeciągu kilkunastu godzin- zaziębienie jaj. W Polsce wyróżniamy dwa rodzaje spadzi: spadź liściasta i iglasta. Liściasta najcześciej pozyskiwana jest z klonów jaworów, lip i dębów. Ma ona zdecydowanie jaśniejszy kolor od spadzi iglastej. Jednak pod wpływem światła i tlenu stopniowo ciemnieje. Spadź iglasta to głównie jodły, sosny, świerki i modrzewie. Ma specyficzny żywiczny aromat, jego barwa jest ciemno zielona wpadająca w czerń lub koniak. Jest gęsty i lepki, posiada bardzo dużo mikro i makro składników odżywczych. Wszystkie te właściwości i sposoby jego występowania które ciężko zaplanować ( w przeciwieństwie do miodów nektarowo-spadziowych) wpływają na jego cenę. Dodatkowo jest miodem ciężkim, gęstym i trudnym do odwirowania. Pamiętajmy że wzbogacając nasze potrawy, napoje gorące, kawę, herbatę w ten rodzaj miodu, temperatura nie powinna być większa niż 40 C.

Fundacja SURVIVAL

Comments for this post are closed.