Miód spadziowo-nektarowy

Miód spadziowo-nektarowy

Miód Nektarowo-spadziowy, powstaje w wyniku połączenia przez pszczoły spadzi liściastej z nektarami kwiatów. Dzięki tej unikalnej kompozycji powstaje wysokiej klasy produkt. Zachowuje on właściwości miodów spadziowych a dzięki wyselekcjonowanym przez pszczoły kwiatom nadaj niepowtarzalny smak i aromat. Dzięki temu jest on bardzo chętnie spożywany przez dzieci.

Jego barwa jest uzależniona od rodzaju spadzi która pojawia się w danym rejonie i rodzaju nektaru kwiatowego. Jest to zakres kolorów od żółtobrązowego do ciemnobrązowego.

Należy również pamiętać że prawdziwy miód pszczeli ulega po pewnym czasie krystalizacji. Dla tego istotny jest sposób jego przechowywania. Najlepiej robić to w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. Idealna temperatura to ok 10°C. Zawsze możemy przywrócić go do płynnej stanu ogrzewając go do max 40°C. Przekroczenie tej temperatury powoduje pozbawienie miodu jego właściwości. Ta sama zasada obowiązuje przy dodawaniu miodu do kawy, herbaty lub innych gorących dań.

Właściwości i zastosowanie miodu Nektarowo-spadziowego:

  • jako składnik własnego napoju izotonicznego (zalecany dla sportowców)
  • w stanach skrajnego wyczerpania fizycznego i psychicznego (właściwości regeneracyjne)
  • dla osób nadużywających kofeiny, nikotyny i alkoholu
  • wykazuje duża aktywność antybakteryjną
  • -choroby sercowe i układu krążenia
  • choroby dróg oddechowych,
  • pomaga w stanach zapalnych
  • idealnie zastępuję cukier w kawie, herbacie
  • przysmak na kanapki
  • jego specyficzny smak zadowoli podniebienie nawet najbardziej wybrednego malucha
Comments for this post are closed.