Jak powstaje miód

Jak powstaje miód

Nie ma chyba osoby na świecie, która by nie słyszała o miodzie

Czy kiedyś zastanawiałeś/zastanawiałaś  się jak powstaje miód?

Jaki przechodzi proces i przemianę?

Ile pszczół jest zaangażowanych w jego produkcję? Nie…?

No to lecimy 🙂

Nektar i spadź to dwa główne i podstawowe surowce do produkcji miodu, które wykorzystują pszczoły.

Pobierają je za pomocą trąbki i umieszczają w specjalnych tzw. wolach miodowych i w ten sposób transportują je do ula. Na tym kończy się rola zbieraczek. W gnieździe przekazują je robotnicom, które dodają do nich wydzieliny z własnego ciała. Czas pożytków to z reguły czas dobrej i ciepłej pogody, która służy parowaniu wody. Dodatkowo pszczoły doskonale potrafią regulować temperaturę i wilgotność w ulu poprzez odpowiednie ułożenie odwłoka względem wylotka i intensywne wachlowanie skrzydłami.Dzięki temu  miód zostaje pozbawiony wody do 20%, odtransportowany do plastrów które wcześniej zostały zbudowane przez inne pszczoły i zasklepiony woskiem pszczelim co uniemożliwia jego wyciek z plastra. Nazywamy go wtedy dojrzałym miodem.

Duży wpływ na jakość miodu odgrywają gruczoły ślinowe pszczół, które przekazują miedzy sobą  ten słodki nektar i za każdym razem wzbogacają go właśnie dzięki niemu. Zostaje nasycony enzymami i różnymi cukrami.

Odpowiednie nasycenie miodu nadtlenkiem wodoru, kwasami i innymi składnikami, powoduje że miód zostaje wzbogacony o właściwości przeciwbakteryjne.

Jak wcześniej wspominałem w miodzie występują cukry a dokładnie dwa: owocowy-fruktoza i gronowy-glukoza. Jego ilość i proporcje mają duży wpływ na szybkość krystalizacji. Np. w miodzie rzepakowym występuje dużo cukru glukozowego, przez co w bardzo szybkim tempie krystalizuje się i twardnieje. Przeciwieństwem może być np. miód akacjowy (duża zawartość fruktozy). Potrafi on przez bardzo długi okres czasu utrzymać płynną postać.

Na ilość uzyskanego miodu przez rodzinę pszczelą wpływa wiele czynników: pogoda, dostępność i odległość pożytku, rozmiaru owadów, rasy i stanu zdrowia.

By uzyskać 500g miodu w pracę musi zostać zaangażowane ok. 180 pszczół. Średni dystans, który pokonuje pszczoła w swoim życiu to ok 8000 km.

Comments for this post are closed.